Odpowiedzi

2009-11-25T18:17:07+01:00
2(x+y)-(x-1)=y+2
x+y=1

2x+2y-x+1=y+2
x=1-y

podstawiamy za x równanie: x=1-y
2(1-y)+2y-(1-y)+1=y+2
2-2y+2y-1+y+1=y+2
0y= 0 tożsamościowe
2009-11-25T18:17:59+01:00
2(x+y)-(x-1)=y+2
x+y=1

2x+2-x+1=y+2
y=-x+1

x+3=-x+1+2
y=-x+1

2x=0 / 2
y=-x+1

x=0
y=0+1=1

x=0
y=1
Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-25T18:27:47+01:00
Bedę rozwiązywać metodą podstawiania ;)


x=1-y
2x-x+2y-y=2-1
1x+1y=1
1-y+1y=1
0y=0
Dam ci podpowiedź. Jeżeli chcesz rozwiązać równanie musisz:
-wyznaczyć daną zmienną
-uproszczyć 2 równanie
-podstawić wynik do wybranego równania. powodzenia! ;D
1 5 1