Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-25T20:25:00+01:00
A) x+2/5-2y=5 każde wyrażenie mnożysz razy 5
x-(y+2)/6=3 każde wyrażenie mnożysz razy 6
x+2-10y=25
x-y-2=18

x-10y=25-2
x-y=18+2

x-10y=23 każde wyrażenie mnożysz raz -1
x-y=20

-x+10y=-23 dodajesz każde wyrażenie z góry do wyrażenia do dołu
x-y=20

9y=-3 /9
y=-1/3

podstawiasz teraz y do obojętnie jakiego równania
x-(-1/3)=20
x+1/3=20 mnożysz razy 3
x=60

b) ( x+y)/2-x/3=4 *6
(x-y)/2+y/3=-3 *6

3(x+y)-2x=24
3(x-y)+2y=-18

3x+3y-2x=24
3x-3y-2x=-18

x+3y=24
x-3y=-18

2x=6 /2
x=3

3-3y=-18
-3y=-18-3
-3y=-21 /(-3)
y=7