Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-25T20:25:08+01:00
(11\2 ×3 1\3+3,75)÷7\12 (2√3+4)² =
= (11/2 *10/3 +3¾) : 7/12(4*3 + 16√3 +16)=
= (55/3 + 15/4 ) : 7/12(28 + 16√3)=
= (220/12 + 4/12) : (49/3 + 28/3*√3)=
= (224/12) : (7/3)*( 7 + 4√3) =
= 8(7 +4√3)
=
2009-11-25T20:30:09+01:00
Zamieńmy wszystko na ułamki zwykłe niewłaściwe:
11\2 = 11\2
3 1\3 = 10\3
3,75 = 3 75\100 = 3 3\4 = 15\4
7\12=7\12

i tak pierwszy nawias:
11\2*10\3+15\4=110\6+15\4=220\12+45\12=265\12

drugi nawias rozpisujemy:
(2√3+4)²=12+16√3+16=16√3+28

mamy więc
265\12÷7\12*(16√3+28)
a podzielić znaczy pomnożyć przez odwrotność, więc:
265\12*12\7*(16√3+28)
265\7*(16√3+28)=4240\7*√3+1060