Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-26T11:53:17+01:00
Człowiek nauczył się wykorzystywać właściwości bakterii do potrzeb przemysłowo-rolniczych takich jak:
produkcja jogurtów, serów, kiszonek (bakterie fermentacji mlekowej) - przemysł spożywczy,
produkcja szczepionek i antybiotyków (głównie szczepy Streptomyces) - przemysł farmaceutyczny,
produkcja acetonu, etanolu, aminokwasów, witamin, hormonów i enzymów (bakterie transgeniczne) - inżynieria genetyczna,
likwidacja zanieczyszczeń w biooczyszczalniach ścieków,
jako organizmy owadobójcze w rolnictwie
wykorzystanie złóż ropy, żelaza czy siarki, które zostały utworzone w odległych epokach geologicznych przez bakterie
Istnieje jednak szereg negatywnych skutków działania bakterii dla człowieka i innych organizmów żywych. Są to przede wszystkim choroby, które wywołują te drobnoustroje. Do najważniejszych z nich należą:
rzeżączka ,gruźlica
błonica
tężec
zapalenie opon mózgowych -mózgowo-rdzeniowych
zapalenie płuc
dur brzuszny
trąd
1 5 1
2009-11-26T11:53:40+01:00
1. Bakterie są czynnikiem chorobotwórczym (wywołują wiele chorób).

2. Powodują psucie się produktów spożywczych.

3. Stanowią florę bakteryjną człowieka, bez której organizm nie jest w stanie bronić się przed grzybami.

4. Produkują witaminy w przewodzie pokarmowym.

5. Są wykorzystywane do produkcji antybiotyków.

6. Są składnikiem takich produków, jak jogurty, kefiry, sery itp.

7. Bakterie transgeniczne służą do produkcji różnych substancji.

8. Niektóre bakterie wiążą azot, co wpływa na użyźnienie pól uprawnych.

9. Pomagają w trawieniu.

10. Bakterie oporne na antybiotyki są problemem w lecznictwie.

Pozdro))

1 5 1
2009-11-26T12:08:06+01:00
ludzie wykorzystują bakterie do produkcji serów, kefirów, kiszą kapustę, ogórki, z nich robi się szczepionki. W procesach fermentacji powstaje m. in. alkohol etylowy, kwas mlekowy, kwas octowy i wiele innych użytecznych substancji. Również, aby piwo miało swój aromat muszą zadziałać bakterie. Są też bakterie które wywołują zaburzenia specjalnie prowadzonych procesów fermentacyjnych i powodują psucie się artykułów spożywczych, często na wielka skale.W dniu dzisiejszym człowiek nauczył się opanowywać większość chorób bakteryjnych. Zaczął wykorzystywać umiejętności bakterii w wielu gałęziach przemysłu. Poznał ogromną rolę bakterii w kształtowaniu życia na Ziemi. Zrozumiał, że życie na naszej planecie bez udziału bakterii nie byłoby możliwe.
1 5 1