Zad. 1

na mapie wykonanej w skali 1: 250 000 droga łączącą dwie miejscowości na długość 19 cm .oblicz długość tej trasy w rzeczywistości .wyraź ja w kilometrach .zapisz obliczenia

zad.2
samochód jadący ze stałą predkościa pokonał 20 km w ciągu 1,5 minut .jaką odlegośc pokona ten samochód ,jeśli bedzie jechał z ta samą predkością przez 2,5 godziny


zad. 3
komputer kosztował 3000 zł .ile bedzie kosztował ten komputer po dwukrotnej obniżce cen 15% .zapisz obliczenia



zad. 4
w 3kg roztworu znajduje sie 6 dag cukru .jakie stęzenie procentowe ma ten syrop ?

zad. 5 trzy pracownice -anna ,barbara i cecylia -podzieliły wynagrodzenie za pracę w stosunku odpowienio 9: 7:4 .jaki procent wynagrodzenia otrzymała każda z pań ?



zad. 6 po roku uzytkowania samochód stracił 13 % sowjej wartości i został obecnie wyceniony na 43500 zł. ile wart był samochód rok wcześniej ? zapisz oblicznia

prosze do 19 .00 :) bo to mam na jutro






1

Odpowiedzi

2009-11-26T14:05:34+01:00
1cm na mapie to 250 000 w rzeczywistosci
na mapie jest 19 cm ;
250 000cm = 2,5 km
19 *2,5=47,5 km
odp; trasa ta w rzeczywistosci ma 47,5 km .
zadanie 2
20 km - 1,5 minuty
x -2,5 godziny = 2.5 * 60 min. =170 minut
x1.5=20 * 170= 3400 :1.5= 2266,66 km
odp; pokona odleglosc 2266, 66 km .

zadanie 3 .
3000 zl * 0,15=450=3000 - 450 =2550zl
2550zl*0.15=2550-382.5=2167.5 zl
odp komputer po obnizce kosztowal 2167,5zl. reszte zadan nie chce mi sie rozwiazywac bo sa głupie ..................