Odpowiedzi

2009-11-26T16:20:14+01:00
0,3a-0,4b = 31,5
0,4a+3b = 81

-0,4b=31,5-0,3a
0,4a+3b=81

b=-78,75+0,75a
0,4a+3b=81

b=-78,75+0,75a
0,4a+3*(-78,75+0,75a)=81

b=-78,75+0,75a
0,4a-236,25+2,25a=81

b=-78,75+0,75a
2,65a=317,25 /:2,65

b=-78,75+0,75a
a=119,72

b=-78,75+0,75*119,72
a=119,72

b=-78,75+89,79
a=119,72

b=11,04
a=119,72

___________________

0,3a-0,4b = 31,5
0,4a = 81- 3b /:0,4

0,3a-0,4b = 31,5
a = 202,5 - 7,5b

0,3*(202,5-7,5b)-0,4b = 31,5
a = 202,5 -7,5b

60,75-2,25b-0,4b = 31,5
a=202,5-7,5b

-2,65b = -29,25 /:(-2,65)
a=202,5-7,5b

b= 11,05
a=202,5 - 7,5*11,05

b=11,05
a=202,5 - 82,875

b=11,05
a = 119,625


Coś tu jest nie tak, bo liczyłam dwoma sposobami i wyszło prawie jednakowo (różnica 1/100) a musiałam zaokrąglać aby cokolwiek wyszło