Odpowiedzi

2009-11-26T16:18:02+01:00
A) -(3x+2)+(4y-3x)-22= -3x - 2 + 4y - 3x - 22 = -9x - 24 + 4y (opuszczając na początku nawias w środku zmieniłam znaki na przeciwne)

b) 5-(13a+46-7)+(3a-6,5b+⅓)+22= 5 - 13a - 46 +7 + 3a - 6,5b +⅓ + 22=
= -11⅔ - 10a - 6,5b

c) 15x²y²-(6xy+11y-5,6x²y²)= 15x²y² - 6xy - 11y + 6x²y² =
= 21x²y² - 6xy - 11y

d) [(-y²-5y-(3y²+3y-4-(7y²+4)]= -y²-5y-(3y²+3y-4-(7y²+4) =
= -y²-5y- 3y² - 3y + 4 - (7y²+4) = - 4y² - 8y + 4 - 7y² +4 =
= -11 - 8 y + 8
1 5 1
2009-11-26T16:19:49+01:00
A) -(3x+2)+(4y-3x)-22= -3x-2+4y-3x-22= -6x+4y-24 = -2( 3x-2y+12)
b) 5-(13a+ 46-7)+(3a-6,5b+⅓)+22= 5-13a-46+7+3a-6,5b+⅓+22 =
-10a - 6,5b - 11⅔
c) 15x²y²-(6xy+11y-5,6x²y²)=15x²y²-6xy-11y+5,6x²y²=
-11y + 20,6x²y² - 6xy
d) [(-y²-5y-(3y²+3y-4-(7y²+4)]= 3 otwierajace nawiasy przy 1 zamykajacym (okragle nawiasy) wiec nie ma co liczyc bo niewiadomo o co chodzi.
1 5 1