ZAstęp harcerzy wybrał się na wycieczkę rowerową. W czasie ³₄ przejechali ³₅ wyznaczonej trasy. Harcerze jechali z przeciętną prędkością równa 18,4 km/h. Ile kilometrów przejechali harcerze w czasie ³₄h? Ile km miała wyznaczona trasa?

3

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-26T16:29:37+01:00
T = ³/₄ h
V = 18,4 km/h
s₁ - droga pokonana w czasie ¾ h
s₁ = V × t = 18,4 × 0,75 = 13,8 km

s - całkowita droga
13,8 = ³/₅ s
s = 23 km
2009-11-26T16:37:10+01:00
¾h=0,75h
18,4×0,75=13,8km
odp:harcerze w ciagu ¾h przejechali 13,8 km trasy.
1-3/5=⅖
13,8×⅖=13,8×0,4=5,52
13,8+5,52=19,32
odp:trasa wynosiła 19,32km.
2009-11-26T21:56:48+01:00
T=3/4h
s=3/5
v=18,4
s - droga pokonana w czasie ¾ h
s = v*t=18,4×0,75=13,8 km
S - całkowita droga
13,8km = ³/₅s /*5/3
S = 23 km