Przedstaw w postaci (jak najprostszej) sumy algebraiczne:
a) (x + 5y)²
b) (3a - b/2)²
c) (-a + √2b)²
d) (-2y - √x)²
e) (-1/2a - √3b) (-1/2a + √3b)
f) (-2/3a +2a/3) (2/3a + 2a/3)

Błagam o pomoc .!! : )
z góry wielkie dzięki .! : **

3

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-26T16:55:29+01:00
A) = x²+10y+25y²
b) = 9a²-6b/2+b²/4
c) = -(a²-√2b)² = -(a²-2√2b+2b²)= -a²+2√2b-2b²
d) = 4y²+4y√x+x
e) = 1/4a²-3b²
f) = -4/9a²-4a/9a+4a/9a+4a²/9= -4/9a²+4a²/9
3 1 3
2009-11-26T16:58:35+01:00
A) x² + 25y²
b)9a² + 2b (pierwiastek i potęga druga się ukrucą więć zostanie 2)
c)a² + 2b²
d)4y² - x
e)1/4a +1/2a√3b + 1/2a√3b + 9b²
f)4/9a² + 4a/9a + 4a/9a + 4a²/9
2 3 2
2009-11-26T18:03:09+01:00
A) x² + 25y²
b)9a² + 2b
c)a² + 2b²
d)4y² - x
e)1/4a +1/2a√3b + 1/2a√3b + 9b²
f)4/9a² + 4a/9a + 4a/9a + 4a²/9

powinno byc dobrze.
2 3 2