Http://c.wrzuta.pl/wi14852/e76fb76c002775994b0e9ce7/0/dsc01830 - to zdjęcie zadania, które dała nam nauczycielka.. Niby jakieś stare sprawdziany, a jutro ma to oceniać Niestety chorowałem i nic nie rozumiem. Byłbym wdzięczny za chociaż jedno zadanie. Z góry dziękuje. :)

3

Odpowiedzi

2009-11-26T17:41:29+01:00
Zad.7
najpierw spółka kosztowała 20,7 ,a po pierwszej zniżce 15,93

;))
2009-11-26T18:02:05+01:00
Zad.2
A
16%=16:100=0,16
0,16*1900000=304000
B
4%=4:100=0,04
0,04*1900000=76000
Odp.: Jest wśród nich 304 tyś. z grupą krwi A i 76 tyś. z grupą B


Zad.7
100%-30%=70%
x - poprzednia cena
70% to 12,25zł
70% * x =12,25
0,7 * x = 12,25/:0,7
x=17,5zł

x-poprzednia cena poprzedniej ceny (bo zmniejszyła się dwukrotnie)
70% to 17,5zł
70% * x = 17,5
0,7 * x = 17,5/:0,7
x=25zł
Odp.: Cena akcji spółki wynosiła 25zł.

pozdro dalszych zadań nie umiem rozwiązać ale pisałeś że można nawet jedno, ciężkie macie zadania ;]
2009-11-26T19:18:35+01:00
1. 9/7 - 14/10 * 9/14 = 180/140 - 127/140 = 53/140
1/a (l. odwrotna) = 140/53 = 2 + 34/53 (2 i trzydzieści cztery pięćdziesiąte trzecie)

4. x - 6+3√3/1 = 2
x = 2+6-3√3
x= 8 - 3√3

5. 3⁻¹

7. x - cena początkowa akcji
x - 0,3x (0,7x) - cena po pierwszym spadku
0,7x - 0,3*0,7x (0,49x) - cena po drugim spadku
0,49x = 12,25
x=25

9. Chiny: 9600000 km²
Polska: 310000 km²
Suma: 9910000 km²
W notacji: 9,91 * 10⁶