Odpowiedzi

2009-11-26T18:27:55+01:00
V = s/t

s = długość tunelu + długość pociągu = 1300m + 500m = 1800m

t = 2minuty = 2*60s = 120s

V= 1800m/160s = 11,25 m/s

W obliczaniu tego typu zadań pamiętajmy o zamienianie jednostek, ale także o rozwiązywaniu zadań jednostkami.
2009-11-26T19:00:17+01:00