Prosze o pomoc z majcy ;](teraz) z góry dzięki. daje naj! ;*
pan zygmunt dostał podwyżkę i zamiast 1600zł zarabia 1800zł.
podwyższył więc kieszonkowe swojej córce o taki sam procent.
Córka dostawała dotychczas 20zł kieszonkowego. Ile będzie dostawać teraz?? ;]

3

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-26T19:07:36+01:00
1800 zł - 1600 zł = 200 zł podwyżka
1600 = 100 %
200 = x
x = 200 razy 100 dzielone przez 1600 = 12,5% tyle procent
wynosiła podwyżka pana Zygmunta
20 zl = 100 %
x = 12,5 %
x = 20 razy 12,5 podzielić przez 100 = 2,5 zl podwyżka kieszonkowego
nowe kieszonkowe = 20 zł + 2,5 zł = 22,5 zl
2009-11-26T19:09:44+01:00
CÓRKA BĘDZIE DOSTAWAĆ 22.50 ZŁ KIESZKONKOWEGO
1600x12.5%=200
1600+200=1800
20x12,5%=2.50ZŁ
20+2,50=22,50zł
2009-11-26T19:11:52+01:00
1600zł=100%
1800zł=x%

x%=1800zł*100%
(kreska ułamkowa)
1600zł

x%=112,5%

Obliczamy o ile to procent więcej:
112,5%-100%=12,5%
Obliczamy ile będzie dostawać kieszonkowego córka:
20=100%
x=112,5%
x= 20*112,5
(kreska ułamkowa)
100

x= 22,5 zł Odpowiedż :córka będzie teraz dostawała 22,5 zł;)