Samochód jadąc z warszawy do szczecina pokonał trasę 500km. Samochód jechał przez 3h ze średnią prędkością 50km/h , a przez resztę drogi jechał 70km/h. Ile czasu jechał ten samochód z prędkością 70km/h ? Ile czasu potrzebował na pokonanie drogi z warszawy do szczecina ?

3

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-26T19:25:37+01:00
1h=50 km
3h=50*3=150 km

500km-150km=350km

350km/70km/h=5 h

5h+3h=8h

odpowiedź:Z warszawy do szczecina potrzebowal na pokonanie drogi 8 godzin.
2009-11-26T19:26:30+01:00
w ciągu jednej godziny przejechał 50 km, a jechał 3 godz.
więc ; 50 km *3 =150
500-150 =350
i teraz obliczamy ile jechał czasu z predkoscia 70 km
wiec 350 : 70 = 5
i 5( godz.) + 3 (godz.) = 8 (godz.)
wiec samochód przez pięć godziny jechał z predkoscia 70 km/h
2009-11-26T20:52:30+01:00
3h z prędkością50km/h
3 *50 = 150 km

500 km - 150 km = 350 km

350 km : 70 km = 5
Samochód jechał 5 godzin prędkością 70km/h

3h + 5h = 8 h

Potrzebował 8 godzin na pokonanie tej trasy .