Lekcja:Wyrażenia Algebraiczne
Temat:Mnożenie sum algebraicznych
Przykłady:
A) (m+n)(m-2) + (m-n)(m+1)

B) (3x-2)(3x-2y+1) - 4x(2x-3y+1)

C) 3(m+1)(n-2) + 2(n+1)(m-2)

D) x(x+1)(x+2) - x(x-1)(x-2)

Dzięki z góry
Prosił bym jak najszybciej o rozwiązanie tych równań jestem bardzo słaby z matematykę ale jeżeli chodzi o informatykę pomogę w każdym zadaniu

1

Odpowiedzi

2009-11-26T19:42:21+01:00
A) (m+n)(m-2) + (m-n)(m+1)= m kw.-2m + nm -2n+ m kw. +m-nm-n=
2m kw. -m-3n

B) (3x-2)(3x-2y+1) - 4x(2x-3y+1)= x kw. + 6xy-7x+4y
C) 3(m+1)(n-2) + 2(n+1)(m-2)=5mn-4m-n-6
D) x(x+1)(x+2) - x(x-1)(x-2)= 5 x. kw

B,C,D liczylem na kartce bo o wiele szybciej a dla cb liczy sie czas ;]