Lekcja:Wyrażenia Algebraiczne
Temat:Mnożenie sum algebraicznych
Przykłady:
A) (m+n)(m-2) + (m-n)(m+1)

B) (3x-2)(3x-2y+1) - 4x(2x-3y+1)

C) 3(m+1)(n-2) + 2(n+1)(m-2)

D) x(x+1)(x+2) - x(x-1)(x-2)

Dzięki z góry
Prosił bym jak najszybciej o rozwiązanie tych równań jestem bardzo słaby z matematykę ale jeżeli chodzi o informatykę pomogę w każdym zadaniu

2

Odpowiedzi

  • oops
  • Rozwiązujący
2009-11-26T19:45:50+01:00
A) 2m do kwadratu -m -3n
b) x do kwadratu +6xy -7x + 4y -2
c) 5mn - 4m - n -10
d) 6x do kwadratu
2009-11-26T19:53:55+01:00
A (m+n)(m-2) + (m-n)(m+1)=m²-2m+nm-2n+m²-m-nm-n=2m²-m-2n

B (3x-2)(3x-2y+1) - 4x(2x-3y+1)=9x²-6xy+3x-6x+4y-2-6x²+12xy-4y=3x²+6xy-7x-2

C 3(m+1)(n-2) + 2(n+1)(m-2)=(3m+3)(n-2)+(2n+1)(m-2)=3mn-6+2mn-4n+m-2=5mn-14-n+m

D x(x+1)(x+2) - x(x-1)(x-2)=(x²+x)(x+2)-(x²+x)(x+2)=x³+2x²+x²+2x-x³-2x²+x2-2x=2x²


raczej dobrze to zrobiłam, miałam 4+ z klasówki :)