Odpowiedzi

2009-11-26T21:03:45+01:00
A) V = s/t | *t
Vt = s
t = s/V
54 km/h = 15m/s
t1 = 60000/20 = 3000
t2 = 72000/15 = 4800
wyznaczyć jednostkę, stąd [Tcałk] = [s]
Tcałk = 3000 + 4800 = 7800
Odp. tcałk = 7800s

b) Vśr = cała droga/cały czas
Vśr = (60000 + 72000) / 7800 = 16,92
jednostka, m/s
Odp. Vśr = 16,92m/s.