Odpowiedzi

2009-11-26T21:42:10+01:00
B- babcia
dz- dziadek
x różnica lat
b+dz=133
2(b-x)=dz 2b-2x=b+x 2b-b=x+2x b=3x b=3*19=57
dz=b+x dz=57+19=76
3x+B+x=133
3x+3x+x=133
7x=133
x=19

57+67=133


2009-11-26T21:53:22+01:00
D, B = dziadek i babcia teraz
d, b = dziadek i babcia kiedyś

a) D+B = 133 (teraz mają razem 133 lata)
b) D=2*b (dziadek ma 2 razy wiecej lat niż wtedy miała babcia)
c) d=B (dziadek mial tyle lat, ile babcia ma teraz)
d) D-B = d-b (róznica wieku pozostaje ta sama)

b = D/2
d = B
D-B = B-D/2
3D=4B
3D+3B = 3*133=399
4B+3B=399
7B=399
B=399/7 = 57
D=133-57=76

Sprawdzamy:
Babcia miała 19 lat temu (76 - 57 = 19) 38 lat (57-19 = 38), teraz ma 57 lat. Dziadek 19 lat temu miał tyle samo lat, ile teraz ma babcia (76-19=57). Dziadek ma 2 razy tyle lat, ile babcia miała wtedy: 38*2 = 76.