Odpowiedzi

2009-11-26T23:34:17+01:00
F(x) = - 7x^2 + 5 a=-7 b=0 c=5
Δ=140

- Sorry nie mialem czasu juz dokonczyc !



f(x) = 2x^2 + 6x a=2 b=6 c=0
Δ=36
√Δ=6

x1=-6-6/4
x1=-3

x2=-6+6/4






jedno miejsce zerowe czyli parabola do gory bo wspolczynnik a jest dodatni , miejsce zerowe x=-3





f(x)=2(x - 1)^2 - 3
f(x)=2x^2-2x+1 - 3
f(x)=2x^2-2x-2 a=2 b=-2 c=-2

Δ=20
√Δ=2√5

x1=-2-2√5/4




-I tu tez !

POPROSTU DALEJ ROZWIAZ KOLEJNOSCIA DZIALAN !





  • Aniq
  • Rozwiązujący
2009-11-26T23:45:54+01:00
F(x)= - 7x²+ 5
a=-7, b=0, c=5
Δ=b²-4ac
Δ=0-4*(-7)*5
Δ=140

Miejsca zerowe
x₁=-b-√Δ/2a, x¹=-√140/(-14), (wartość dziesiętna≈ 0.8)
x₂=-b+√Δ/2a, x₂=√140/(-14), (wartość dziesiętna≈ -0.8)

W=(-b/2a, -Δ/4a)- wierzchołek paraboli:)
W=(0,5)

Monotoniczność:
funkcja jest rosnąca dla x∈(-∞,0),
funkcja jest malejąca dla x∈(0, +∞)

f(x) = 2x^2 + 6x
a=2, b=6,
Δ=b²-4ac
Δ=36

Miejsca zerowe
x₁=-b-√Δ/2a, x¹=-6-6/4, x₁=-3
x₂=-b+√Δ/2a, x₂=-6+6/4, x₂=0
W=(-b/2a, -Δ/4a)
W=(-1,5, -4,5)

Monotoniczność:
funkcja jest rosnąca dla x∈(-1,5, +∞),
funkcja jest malejąca dla x∈(-∞,-1,5)

f(x)= 2(x - 1)^2 - 3
f(x)= 2(x²-2x+1)-3
f(x)= 2x²-4x-1
a=2, b=-4, c=-1
Δ=b²-4ac
Δ=24

Miejsca zerowe
x₁=-b-√Δ/2a, x¹=4-√24/4, (wartość dziesiętna: -0.2)
x₂=-b+√Δ/2a, x₂=4+√24/4, (wartość dziesiętna: 2.2)
W=(-b/2a, -Δ/4a)
W=(1, -3)

Monotoniczność:
funkcja jest rosnąca dla x∈(1, +∞),
funkcja jest malejąca dla x∈(-∞,1)