Odpowiedzi

2009-11-27T10:59:28+01:00
Zad.1
3 - x/ 6 - 2 + x/3 = 1
-x/6+2x/6=0
x/6=0/*6
x=0

zad.2
5+|x+1|=8
|x+1|={x+1 dla x+1>=0
-x-1 dla x+1<0}
x>=-1
6+x=8
x=2
x<-1
5-x-1=8
-x+4=8
-x=4/:(-1)
x=-4
Najlepsza Odpowiedź!
  • Użytkownik Zadane
2009-11-27T11:03:44+01:00
3 - x/ 6 - 2 + x/3 = 1 //*6
6(3-x)/6 - 6(2+x)/3 = 6*1 skracamy ułamki i pozostaje
(3-x) - 2(2+x) = 6
3-x-4-2x=6
-3x-1=6
-3x=6+1
-3x=7/-3
x=-7/3
x=2 1/3


5 + Ix+1I = 8
5 + /x +1/ =8
/x + 1/ = 8-5
/x+1/ = 3
-3≤x+1≥3 czyli mamy dwa równania

-3≤x+1 x+1≥3
-4≤x x≥2

Zadanie pierwsze zalezy rozwiązanie od tego czy całe wyrażenie jest pod kreska ułamkowa czy tylko x

2009-11-27T11:07:07+01:00
3 - x/ 6 - 2 + x/3 = 1
- x/ 6 + x/3 =1-3+2
x/3 - x/6 = 0 /*6
2x - x = 0
x = 0

5 + Ix+1I = 8
Ix+1I = 8 - 5
x+1 = 3 lub x + 1= -3
x=2 lub x= -4