Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-27T13:10:07+01:00
300zł*30%=90zł
300zł-90zł=210zł
210zł*20%=42zł
210zł-42zł=168zł
nie to nie prawda bo
100%*30%=30%
100%-30%=70%
70%*20%=14%
70%-14%=56%
100%-56%=44%
cena została obniżona o 44%
2009-11-27T13:13:02+01:00
Po pierwszej obniżce
100%-300
70%-x

21000=100x/:100
x = 210zł
Po drugiej obniżce
100%-210
80%-x

100x = 16800/:100
x = 168zł

Odp.
Ostateczna cena kurtki wynosi 168zł

1 1 1
2009-11-27T13:15:48+01:00
300*30%=90zł,czyli kurtka po obniżce 30% kosztowała 210zł,bo 300zł-90zł=210zł
potem obniżono ją o 20% tj.210*20%=42zł,czyli kurtka po obniżce 20% kosztowała168zl bo210zł-42zł=168zł.Ostateczna cena kurtki wynosiła168zł.Jest nieprawdą że cena tej kurtki została obniżona o 50%.
1 1 1