Osiedlowy Dom Kultury zorganizował kursy języków obcych, po 100 h każdy. Korzystając z przedstawionego cennika oraz diagramu, oblicz, ile łącznie zapłaciły dzieci będące uczestnikami tych kursów .

Cena kursu za 1 godzinę
Dorośli ...... 15 zł *
Dzieci ...... 10 zł *
* W grupach liczących więcej niż 10 osób przysługuje rabat w wysokości 10%


Grupa j. angielskiego:
dorośli - 7 osób
dzieci - 5 osób

Grupa j. niemieckiego :
dorośli - 5 osób
dzieci - 6 osób

Grupa j. francuskiego :
dorośli - 3 osoby
dzieci - 5 osób

2

Odpowiedzi

  • Użytkownik Zadane
2009-11-27T14:57:14+01:00
2009-11-27T15:03:27+01:00
Język angielski
100 h * 10 zł = 1000 zł
1000 zł * 5 dzieci = 5000zł
Dzieci za kurs języka angielskiego będą musiały zapłacic łącznie 5000 zł
Język niemiecki
100 h * 10 zł = 1000 zł
6 dzieci * 1000 zł= 6000 zł
Dzieci za kurs języka niemieckiego będą musiały zapłacic łącznie 6000 zł
Kurs języka francuskiego
100 h * 10 zł = 1000 zł
1000 zł * 5 dzieci = 5000zł
Dzieci za kurs języka francuskiego będą musiały zapłacic łącznie 5000 zł
Mam nadzieję ż pomogłam ;)
20 2 20