Odpowiedzi

2009-11-27T15:39:36+01:00
1. Wody przypowierzchniowe (zaskórne), występujące płytko pod powierzchnią ziemi, najczęściej na terenach podmokłych, pozbawione strefy aeracji, zwykle nie nadające się do spożycia z uwagi na duże zanieczyszczenie.

Wody gruntowe (do głębokości izolującej)zalegające na większych głębokościach niż wody zaskórne. Nie podlegają bezpośrednim wpływom czynników atmosferycznych, są przefiltrowane i z tego względu nadają się do użytkowania dla celów spożywczych. Wody te nie podlegają zmianom temperatury w ciągu doby, cechuje je równowaga termiczna. Temperatura ich zmienia się w zależności od pór roku. Występują poniżej wyraźnej i trwale utrzymującej się strefy napowietrzenia. Wody te są wykorzystywane w studniach

Wody głębinowe – na bardzo dużych głębokościach, wody z dawnych epok
2.skład chemiczny
1)solanki zwykłe
2)Wody siarkowe
3)szczawy
4)Wodyradoczynne
Miasta:
Kołobrzeg
Polanica
Kamień Pomorski
świnioujście
Rabka
Busko
Solec
Iwinicz
Cieczhocinek
Cieplice

2009-11-27T15:49:35+01:00
1. rodzaje:
• Wody zaskórne
• Wody gruntowe (do głębokości izolującej)
• Wody głębinowe – na bardzo dużych głębokościach, wody z dawnych epok
2.3 .nazwy wód mineralnych
1) szczawy weglanowo – sodowe: woda Zuber
2) szczawy weglanowo – wapniowo – magnezowe: Polanica Zdrój, Duszniki
3) szczawy jodkowo – weglanowo – sodowe: Iwonicz, Szczawno Zdrój
4) cieplicze fluorkowo – krzemowe: Cieplice
1 5 1