Odpowiedzi

2009-11-27T16:16:59+01:00
(x+6) + 1 ≥ 4
x+6+1 ≥ 4
x ≥ 4-7
x≥-3


(3-x) +2 < 5
-x < 5-2-3
-x < 0 |*(-1)
x > 0

Nie wiem czy dobrze niech koledzy którzy rozwiążą to sprawdzą bo nie jestem zbyt dobry z matematyki .
2009-11-27T16:18:32+01:00
( x + 6 ) + 1 >= 4 --- teraz mnożysz x*1 = x , i 6*1 = 6
x + 6 >= 4
x >= 4 - 6 - niewiadome przenosisz na lewą strone a wiadome na prawą przy przeniesieniu pamietaj o zmianie znaku na przeciwny.
x >= -2


( 3 - x ) + 2 < 5 -- teraz mnożysz 3*2 = 6 , i -x*2 = -2x
6 - 2x < 5
-2x < 5 - 6 -niewiadome przenosisz na lewą strone a wiadome na prawą przy przeniesieniu pamietaj o zmianie znaku na przeciwny.
-2x < -1 :(-2) - teraz dzielimy przez to co stoi przy "x" czyli -2x:(-2) = x ,
x > 0,5

Podobne brałem więc mysle ze jest dobrze :)
2009-11-27T16:23:20+01:00
A.()- wartość bezwzględna
(x+6)+1≥4
x+6≥3 ∨ x+6≤-3
x≥-3 ∨ x≤-9
x∈<-3;-9>

b.(3-x)+2<5
(3-x)<3
3-x<3 ∧ 3-x>3
x>0 ∧ x<0
x=0