A/-za 2 . 3/4bananów zapłaciłam 11 zł. ile kosztowało 1 kg . bananów........


b/-odległość miedzy szczebelkami drabinki w sali wynosi 1/5 m.ile trzeba pokonać aby wspiąć się na wysokości 3m......



c/-równik ma 40 000km długości .ile ludzi musiało by wziąć się za ręce oby otoczyć ziemie wzdłuż równika....


d/-zaczarowane lustro Marzeny ma kształt prostokąta o wymiarach 3/4 m i 1 .1/2 m. złotnik chce zaprojektować złotą ramkę wykonuje rysunek w skali 1:6 .jakie wymiary miało lustro złotnika.....


e/-Mateusz kopił 12 krzewów i posadził je co 3/4 m. wzdłuż plotu .plot ma 18 m .długości .ile krzaków musi dokupić aby posadził wzdłuż całego plotu .....


plis pomocy z góry dziękuje....

3

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-27T17:37:49+01:00
A/11:2.3/4=4zł


b/3:1/5=15



c/załóżmy, że 1 człowiek to 1m
wyjdzie40000000


d/0,75m = 0,125m
1,5m = 0,25m


e/12*0,75=9
musi jeszcze dokupic 9 krzewów
2009-11-27T17:39:42+01:00
A) 2 3/4 bananów - 11 zł
2,75 - 11 zł
1.375 - 5.5 zł
0.275 - 1,1 zł
0.055 - 0.22 zł
0.44 - 1.76 zł
0.04 - 0.16 zł
0.01 - 0.04
1 - 4 zł
b) 1/5 metra
2,5


2009-11-27T17:49:45+01:00
3/4 pomnozyc 11 = 33/4= 8,25
11+8,25=19,25zł