Zajac który biega 1,5 raza szybciej niz wilk,przebiega polane w 12 sekund . ile czasu potrzebuje wilk aby pzrebiec te polane?


prosze o wszystkie obliczenia


zad2

dla uczestnikow rajdu przygotowano kocioł grochówki , przewidujac dla kazdej osoby 250 ml zupy.zamiast 40 uczwstników w rajdzie wzieloudzial 50 osób.ile grochówki przypada teraz na kazda osobe?

2

Odpowiedzi

  • Użytkownik Zadane
2009-05-24T20:19:38+02:00
1. 1,5x - prędkość zająca
x - prędkość wilka

t1 = 12s - czas zająca
t2 - czas wilka

s = v*t
s = 1,5x * 12 = 18x*s

t2 = s/v wilka
t2 = 18x*s/x = 18s


2. 40 * 0,25l = 10l
10l : 50 = 0,2l = 200ml
2009-05-24T20:29:13+02:00
1.
1,5 *12 sekund = 18sekund
wilk potrzebuje 18 sekund
2.
250ml * 40 = 10000ml
10000ml : 50 = 200ml
na każdego uczestnika przypada teraz 200ml grochówki