Oto fragment pamiętnika Sebastiana:

Dostałem od taty 25 zł za umycie samochodu.Natychmiast pobiegłem do sklepu kupiłem 3 komiksy po 6 zł. i kilka ptysiów po 1,20 zł.
Najadłem się za wszystkie czasy i jeszcze otrzymałem resztę.

Ile ptysiów mógł kupić Sebastian???

Proszę o pomoc i szczegółowe rozpisanie.

3

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-05-24T20:55:02+02:00
25 - (3*6) = 25 - 18 = 7 (zł) - tyle zostaje mu po zakupieniu 3 komiksów

Jeden ptyś kosztuje 1,20 zł, więc teraz należy te 7 zł podzielić na 1,20

7:1,2 = 5,83(3) Wychodzi na to, że Sebastian mógł zjeść tylko 5 ptysiów.

5*1,2=6
7-6=1 (zł) reszta
2009-05-24T20:56:20+02:00
Miałeś 25 zł. Na 3 komiksy wydałeś 18 zł. Zostało Ci 7 zł
25 - (3 x 6) = 25 - 18 = 7 zł.

7 zł : 1,20 zł = 700 : 120 = 5,8
Możesz, więc kupić najwięcej 5 ptysiów
5 x 1,20 zł = 6 zł
(1,20 + 1,20 + 1,20 + 1,20 + 1,20) = 6 zł
7 zł- 6 zł = 1 zł - tyle zostanie reszty.
  • Użytkownik Zadane
2009-05-24T20:57:31+02:00
25 zł - 3*6zł = 7zł
7zł / 1,2zł = 5,(83) - ilość ptysiów za 7 złotych, kupujemy jednak ptysie CAŁE, czyli maksymalnie 5

Sebastian mógł kupić 5 ptysiów