Witam proszę o pomoc bo msuze to zadanie zrobic an ocene a go nie umiem ;/

a wiec mnożenie sum algebraicznych

a)(x+7)(2x-1)
b)(2a-1)(a+4)
c)(4a-1)(a+4)
d)(x+√5)(x-√5)
e)(2y-√3)(y+1)
f)(a+√2)(a-√3)
g)(2√2+k)(√2-k)

Prosze o dokładne odpowiedzi ze znakami matematycznymi np x² a nie x do 2 albo x(2)

Z góry badzo dziękuję

3

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-27T19:12:57+01:00
Zadanie jest rozwiązane w załączniku:)
1 5 1
2009-11-27T19:14:40+01:00
A)(x+7)(2x-1)= 2x²-x+14x-7= 2x²+13x-7
b)(2a-1)(a+4)= 2a²+8a-a-4= 2a²+7a-4
c)(4a-1)(a+4)= 4a²+16a-a-4= 4a²+15a-4
d)(x+√5)(x-√5)= x²-√5x+√5x-√25=x²-√25=x²-5
e)(2y-√3)(y+1)= 2y²+2y-√3y-√3=2y²+2y-√6y
f)(a+√2)(a-√3)= a²-√3a+√2a-√6=a²-√5a-√6
g)(2√2+k)(√2-k)= 4-2√2k+√2k-k²=4-√2k-k²
Pozdro
2009-11-27T19:20:35+01:00
A)(x+7)(2x-1)
b)(2a-1)(a+4)
c)(4a-1)(a+4)
d)(x+√5)(x-√5)
e)(2y-√3)(y+1)
f)(a+√2)(a-√3)
g)(2√2+k)(√2-k)

a) Mnożymy "x" przez "2x" i uwzględniamy znaki (dwa plusy dają +, plus i minus daje -, a dwa minusy +).

Otrzymujemy "2x²"

Następnie "x" mnożymy przez "-1".

Otrzymujemy "-x"

Teraz wykonujemy to samo z "7", czyli "7" mnożymy przez "2x" i przez "-1".

z działania "7 * 2x" otrzymujemy "14x"
z "7 * (-1)" otrzymujemy "-7", czyli:

(x+7)(2x-1) = 2x² - x + 14x - 7

po redukcji i uporządkowaniu:

2x² - 13x - 7

b)(2a-1)(a+4) = 2a² + 8a - a - 4 = 2a² + 7a - 4

c)(4a-1)(a+4) = 4a² + 16a - a - 4 = 4a² + 15a - 4

d)(x+√5)(x-√5) = x² - x√5 + x√5 - 5 = x² - 5

e)(2y-√3)(y+1) = 2y² + 2y - y√3 - √3

f)(a+√2)(a-√3) = a² - a√3 + a√2 - √6 = a² - a√6 - √6

g)(2√2+k)(√2-k) = 2√4 - 2k√2 + k√2 - k²