Odpowiedzi

2009-11-27T20:09:40+01:00
A)minutowa o 180 stopni
duza o 4 stopnie;360:12=4

b)małą o 2
duza o 1
11 2 11
2009-11-27T20:10:14+01:00
Minutowa -
60 min - 360°
30 min - 180° (odp)
12 min = 60 / 5 - 360 / 5 = 72° (odp)
godzinowa
12 h - 360°
1 h = 360 / 12 = 30°
30 min = 15°(odp)
12 min = 30 / 5 = 6° (odp)
12 4 12
2009-11-27T20:10:32+01:00
A)pół godziny
Koło ma 360stopni tak jak zegar, który również ma 360stopni . Przez pół godziny wskazówka pokonuje połowę tego koła czyli
360/2= 180stopni
b)12 minut
Natomiast w ciągu 12 minut pokonuje
360/12=30stopni
8 2 8