Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-27T20:36:45+01:00
70%=1232zł
100%= x
x=100*1232:70=1760

80%=1760
100%= x
x= 100*1760:80= 2200

2200=90%
x=10%
x=10*2200:90= 244

2200+244= 2644zł

odp. Przed zmianami cen towar kosztował 2644 zł.
2009-11-27T20:40:39+01:00
Takie zadania zawsze liczy sie od konca.

x + 10% = y
y - 20% = z
z - 30% = 1232 zł

100% - 30% = 70%
0,7x = 1232/ 0,7
x = 1760 zł

100% - 20% = 80%
0,8x = 1760/ 0,8
x = 2200 zł

100% + 10% = 110%
1,1x = 2200/1,1
x = 2000 zł

Odp. Początkowa cena wynosiła 2000 zł.