Odpowiedzi

2009-11-27T21:45:27+01:00
Sinx = 3/5
(cos^2)x = 1 - (sin^2)x
(cos^2)x = 1 - 9/25
(cos^2)x = 16/25
cosx = 4/5
tgx = sinx/cosx = (3/5)/(4/5) = 3/4
ctgx = 1/tgx =4/3

cosx = 12/13
(sin^2)x = 1 - 144/169
(sin^2)x = 25/169
sinx = 5/13
tgx= (5/13)/(12/13) = 5/12
ctgx = 12/5

tgx = 4/5
ctgx = 5/4
sinx/cosx = 4/5 <=> sinx = (4*cosx)/5
(sin^2)x + (cos^2x) = 1 <=> (sin^2)x = 1 - (cos^2)x
(16*cos^2x)/25 = 1 - (cos^2)x
16*(cos^2)x = 25 - 25*(cos^2)x
41*(cos^2)x = 25
(cos^2)x = 25/41
cosx = 5/√41
sinx= tgx * cosx
sinx = (4/5) * 5/√41 = 4/√41

dziwnie ten pierwiastek wychodzi być może się machnąłem ale masz wszystko krok po kroku wyjaśnione
2009-11-27T21:56:14+01:00
Sin2alf +cos2alfa=1 te dwójki to oznacza do kwadratu
sin2alfa+(3/5)2=1
sin2alfa+9/25=1
sin2 alfa=1-9/25
sin2alfa =16/25
sin 2 alfa=pierwiastek16/25 =4/5

tg alfa=sin alfa/cos alfa
tg alfa=4/5 pod kreska3/5=4/5*5/3=4/3 ponieważ piątki się skrócą