W galeri handlowej rozpoczęto posezonową wyprzedaż artykułów
a) torebka kosztowała 140zł . Jaka jest cena torebki po obniżce o 35% ?

b) Mikser po obniżce o 15% kosztuje 170zł. Jaka była cena miksera przed obniżką ?

c) Telewizor kosztował 2000zł kosztuje teraz 1740 zł . O ile procent obniżono jego cenę ?

2

Odpowiedzi

2009-11-27T21:31:56+01:00
A)
35/100 *140=49
140zł-49zł=91zł
Po obniżcie o 35% torebka kosztuje 91zł

b)
85% - 170zł /:85
1% - 2zł/*100
100%=200zł
Cena miksera przed obniżką wynosiła 200zł

c)
2000zł - 100%
1740 - x

2000*x=100% * 1740
2000x=174000/:2000
x=87%

100%-87%=13%
Cenę obniżono o 13%
83 4 83
2009-11-27T21:35:05+01:00
A)
100%-35%=65%
140*65%=91

odp:Torebka po obniżce kosztowała 91zł.

B)
100%(początkowa cena) - 15%(obniżka)= 85%(procent początkowej ceny po obniżce)

85%-------170zł
100%------x zł

x=170*100/85 (gdyż jest to proporcja) =200zł

odp: Mikser kosztował 200 zł

C)1740zł 1740
---------- X 100% = ------ %= 87%
2000zł 20

100%-87%=13%(obniżka)

odp:Cenę telewizora obniżono o 13%.
34 3 34