Odpowiedzi

2009-11-28T11:58:44+01:00
Echy gatunku
Upierzenie sinopopielate, na bokach szyi zielone, metaliczne plamy. Gardło, przód szyi i górna część piersi fioletoworóżowe.
Wymiary średnie
długość ciała ok. 33 cm
rozpiętość skrzydeł 67 cm
masa ciała ok. 250 – 300 g.
Biotop
Lasy liściaste i mieszane z dziuplastymi drzewami.
Gniazdo
W dziupli drzewa lub w skrzynce lęgowej.
Jaja
Pomiędzy marcem a sierpniem wyprowadza dwa do trzech lęgów. W zniesieniu 3 jaja. Wokół gniazda samiec wykonuje charakterystyczne gruchanie, składające się z jednej strofy i wielokrotnie powtarzane.
Wysiadywanie
jaja wysiadywane są okres 16 – 18 dni przez obydwoje rodziców. Pisklęta opuszczają gniazdo po około 4 tygodniach.
Pożywienie
Nasiona i małe owoce zbierane głównie na ziemi.
Ochrona
Na terenie Polski gatunek ten jest objęty ścisłą ochroną gatunkową[3].
1 3 1
2009-11-28T12:00:16+01:00
Średni ptak wędrowny z rodziny gołębiowatych, rzędu gołębiowych - występuje w Europie, środkowo-zachodniej Azji oraz północno-zachodniej Afryce. Zasiedla lasy liściaste i mieszane (chętnie bukowe) z dziuplastymi drzewami.

Siniak osiąga długość ciała ok. 33 cm, rozpiętość skrzydeł ok. 67 cm i wagę 242-365 g. Upierzenie tego gołębia jest sinopopielate, z zielonymi plamami na bokach szyi. Gardło, przód szyi i górna część piersi są fioletoworóżowe. Jest bardzo podobny do gołębia miejskiego, jednak ma mniejsze czarne pręgi na skrzydłach i nie ma białego kupra. Ma też podobną wielkość. Siniaka nie można spotkać w miastach, a nawet na ich obrzeżach. Przebywa z reguły wysoko w koronach potężnych buków. Odżywia się nasionami i drobnymi owocami zbieranymi głównie na ziemi oraz liśćmi, kwiatami i pączkami roślin.

Siniak, jako jedyny z europejskich gołębi, gnieździ się w dziuplach wypróchniałych, starych drzew lub wykutych przez dzięcioła czarnego. Od maja do sierpnia ptaki te wyprowadzają 2-3 lęgi. W jednym lęgu samica składa zwykle 2 jaja, które wysiaduje na zmianę z samcem przez 16-18 dni. Pisklęta opuszczają gniazdo po ok. czterech tygodniach.

W Polsce siniaki należą do ptaków lęgowych. Przylatują do nas w marcu-kwietniu, a odlatują we wrześniu-październiku. Objęte są ochroną gatunkową.

a tu masz fotkę http://www.stowarzyszenie-credo.org/opracowanie/credos_html_m63e9191d.jpg