1. Ile wynosi przyspieszenie samochodu, który w ciągu 10sekund osiąga szybkość 10 km/h? (kilometrów na godzine)


2. Pociąg rusza ze stacji i porusza się ruchem jednostajnie przyspieszonym z przyspieszeniem 0,5 m/s² (metrów na sekundę²) aż do osiągnięcia szybkości 120km/h (kilometrów na godzine). Oblicz jak długo rozpędzał się pociąg.

3. Ciało porusza się ruchem jednostajnym z szybkością 21,6 km/h (kilometrów na godzine). Następnie rozpoczyna ruch jednostajnie przyspieszony z przyspieszeniem 0,5m/s² (metrów na sekundę ²), który trwa 8sekund, po czym znów porusza się ruchem jednostajnym. Jaką szybkość osiągnie ciało?

4. Jaki jest czas potrzebny do zwiększenia szybkości z 80km/h do 120km/h (kilometrów na godzine) w ruchu jednostajnie przyspieszonym dla samochodu, który przy większych prędkościach może osiągnąć przyspieszenie 0,5 m/s² (metrów na sekundę²)?

a) 50s
b) 0,5min
c) 22,2s
d) 33,3s

Proszę o obliczenia ;)

1

Odpowiedzi

2009-11-28T14:42:31+01:00
1. a = v/t
a = 2,8/10 = 0,28 m/s²

2. t = v/a
t = 33,3/0,5 = 66,6 s

3.
v = at = 0,5*8 = 4m/s = 14,4 km/h
21,6 + 14,4 = 36 km/h

4.
t = (v-v₀)/a
t = (33,3-22,2)/0,5
t = 22,2 s

120 km/h = 33,3 m/s
80 km/h = 22,2 m/s
10 km/h = 2,8 m/s
1 1 1