1. Sałatka grecka, uważana za zdrowy, pełnowartościowy posiłek, zawiera m.in.: pomidory, ogórki, paprykę, ser feta, oliwki oraz oliwę. Wypisz składniki sałatki, które są źródłem:
białek .........
tłuszczów ..........
węglowodanów ..............
witamin ..............
soli mineralnych ...............

2. Przyporządkuj pojęcia właściwym opisom.
witamina D3, błonnik pokarmowy, aminokwas, żelazo, witamina C, jod
a) Zapobiega powstaniu nowotworu jelita grubego, chroni przed zaleganiem i gniciem pokarmu. ............................
b) Liczba i rodzaj tych cząsteczek są podstawowym kryterium podziału białek na pełno- i niepełnowartościowe. ...........................
c) Na stan zębów wpływa nie tylko higiena, ale także właściwa dieta, w której nie może zabraknąć tego składnika. ..........................
d) Odgrywa ważną rolę w ochronie organizmu przed drobnoustrojami chorobotwórczymi, znajduje się między innymi w owocach cytrusowych. .......................
e) Bierze udział w wytwarzaniu hormonów niezbędnych do wzrostu. ....................

3. Zaznacz prawidłowe zakończenie zdania.
Właściwym zalecceniem w wypadku długotrwałej terapii antybiotykowej będzie
a) podawanie odpowiednivh preparatów, które uzupełniają braki flory bakteryjnej w jelicie grubym
b) nie podawanie witamin w trakcie lecznia.
c) podawanie witamin, które uzupełniają powstałe braki.
c) podawanie podczas kuracji witamin, które uzupełniają powstałe braki, a po jej zakończeniu odpowiednich preparatów, które uzupełniają braki flory bakteryjnej w jelicie grubym

1

Odpowiedzi

2009-11-28T14:37:46+01:00
1.
białek: ser feta
tłuszczów: oliwa, oliwki
węglowodanów: ser feta
witamin: pomidory, ogórki, papryka, oliwki
soli mineralnych: ser feta, pomidory, ogórki, papryka, oliwki

2.
a) błonnik pokarmowy
b) aminokwasy
c) witamina D3
d) witamina C
e) jod

3. c)
129 4 129