Odpowiedzi

2009-11-28T15:15:14+01:00
A]=m²-18mn+81n²-9m²= -8m²+81n²-18mn,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, b]=1-b⁴+2b²c²+c⁴=-b⁴+c⁴+2b²c²+1
2009-11-28T15:14:57+01:00
A)(m-9n)²-9m²=
=m²-18mn+81n²-9m²=
=-8m²-18mn+81n²

b)1-(b²+c²)²=
=1-b(po potęgi 4)+2b²c²+c(do potęgi 4)
Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-28T15:15:09+01:00
1.(m-9n)²-9m²=(m-9n)x(m-9n)-9m²=(m²-9mn-9mn+81n²)-9m²=
=m²+9mn+9mn-81n²-9m²=-8m²+18mn-81n²
2.1-(b²+c²)² =1-(b²+c²)x(b²+c²)=1-(b⁴+c²b²+c²b²+c⁴)=
=1-b⁴-c²b²-c²b²-c⁴=1-b⁴-c⁴-2c²b²


( trzeba pomnożyć nawiasy narysuj sobie najlepiej strzałki pewnie was pani uczyła. Następnie zredukować wyrazy podobne dodać i odjąć, po pomnożeniu nawiasów wszystko było w nawiasie gdy mamy minus przed nawiasem wszystkie znaki zmieniamy na przeciwne)
Nie wiem czy o to dokładnie chodziło:]]