W restauracji łakomy kąsek do rachunku doliczany jest siedmioprocentowy napiwek.do rachunku państwa kucharskich doliczono 6,65zł napiwku.ile złotych zapłacili państwo kucharscy za obiad w restauracji łakomy kąsek?



podaj wszystkie obliczenia

3

Odpowiedzi

2009-11-28T19:21:04+01:00
X- cena obiadu
6, 65- napiwek
napiwek- 7%

7%*x= 6,65 / :7%
x= 6,65 : 7%
x= 95

Odp. Cena obiadu wynosiła 95zł.
1 1 1
2009-11-28T19:22:45+01:00
6,65/7=0,95
1% jest równy 0,95
0,95*100=95
95+6,65=101,65
Bez napiwku 95zł a z napiwkiem 101,65
2009-11-28T19:24:24+01:00
X - cena obiadu bez napiwku
x * 7% = 6,65zł
x * 7/100 = 6,65zł
x * 7/100 = 665/100zł
x = 665/100zł * 100/7
x = 95zł
95zł + 6,65zł = 101,65zł
Odp. Państwo kucharscy za obiad w restauracji łakomy kąsek zapłacili 101,65zł