Odpowiedzi

2009-11-28T20:34:39+01:00
2x - (3x-2) * ( 3x+2 ) :3 > 3- 3(x-1)
2x- 9x² + 6x - 6x -4 :3>3 - 3x+3
2x-9x²+6x-6x+3x>3+3*3
2x>4
x=2
2009-11-28T20:35:30+01:00
Jak dla mnie, to coś jest nie tak. używając wzoru skróconego mnożenia do (3x+2)(3x-2) wyjdzie 9x²-4, a kwadraty w nierównościach się redukują. no nie wiem...

2009-11-28T20:45:43+01:00
2x - (3x-2) * ( 3x+2 ) :3 > 3- 3(x-1) /*3
6x - (9x-4) > 9-9x+9
6x - 9x²+4>9-9x+9
-9x²+15x-5>0
delta =45

x1 = (-5-√5)/6 = w przybl. -1,206..
x2 = (-5+√5)/6 = w przybl -0,46

x∈ ((-5-√5)/6 ; (-5+√5)/6)

najw liczba calk spelniajaca nierownosc jest 1...
bynajmniej tak mi sie wydaje ;]