Odpowiedzi

2009-05-26T14:16:05+02:00
Dieta odchudzająca jest uboga w tłuszcze nasycone i cukry.
Natomiast tucząca odznacza się dużą ilością cukru i tłuszcz (słodycze, tłuste potrawy).

Przyczyny:
- wrodzone (metabolizm ukierunkowany na magazynowanie składników odżywczych) np. u Indian Południowoamerykańskich,
- w wyniku choroby (zaburzenia w systemie trawiennym i hormonalnym) np niektóre odmiany cukrzycy
- najpospolitsze w przypadku złej diety (nadmiar spożywanych tłuszczy i węglowodanów)
- styl życia, w którym ogranicza się wysiłek fizyczny (długie siedzenie przed komputerem zamiast np wyjście na spacer z psem) i wybiera się złe godziny spożywania pokarmów

Skutki:
- problemy z układem krwionośnym (nadmiar cholesterolu)
- problemy ze stawami (nadmierne obciążenie kończyn dolnych)
- problemy natury społecznej i psychologicznej ( osoba otyła postrzegana jest jako nieatrakcyjna)

Produkty dozwolone i niedozwolone:
Właściwie wszystkie produkty można jeść(wszystko jest dla ludzi ale w odpowiednich ilościach) ale należy unikać tych z duża zawartością tłuszczy i cukrów: czerwonego mięsa, słodyczy.
Należy natomiast preferować takie produkty jak:
Warzywa i owoce, ryby, pieczywo bogate w błonnik, produkty mleczne (należy pamiętać aby nie zawierały dużych ilości tłuszczów).

Otyłość gruszkowata:
Występuje głównie u kobiet. Odznacza się odkładaniem tłuszczu w obszary ud i pośladków. (wtedy kobieta wygląda jak gruszka).

http://www.kilogramy.pl/bmi.php