Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-28T21:47:40+01:00
By prosta była równoległa to a₁=a₂, więc mamy dwie proste
I: y=-3x + 2¾
II: y=-3x+b

musimy aby b wyliczyć... podstawimy punkt P(⅔, 4)

4=-3(⅔)+b
4=-2+b
b=6

oto prosta:
y=-3x+6

:)
3 3 3
2009-11-28T21:49:13+01:00
Y=-3x+2¾

Prosta równoległe mają taki sam współczynnik przy x
prosta będzie miała równanie postaci y=-3x+b
Podstawiamy sobie za xi y punkt podany w zadaniu, poniważ prosta ma przez niego przechodzić i wyliczamy b

4=-3(⅔)+b
b=6
Prosta ma równanie y=-3x+6
1 5 1