Odpowiedzi

2009-11-29T00:03:39+01:00
2009-11-29T00:16:21+01:00
A) (6,3-0,5x4/5):(-0,59)+9 = (6,3 - 2/5):(-0,59) + 9 = 5,9 : (-0,59) + 9 = -10 + 9 = -1

b) -(2,4x5/24-4/5):(-0,125)+6 2/5 = -(24/10 * 5/24 - 4/5):(-0,125) + 6,4 = -(5/10 - 8/10):(-0,125) + 6,4 = 3/10 * (-8) + 6,4 =
= -2,4 + 6,4 = 4

c ) 2 2/3:(-6/7):(-4/9)/-2 4/5:3 1/3 = 8/3 * (-7/6) / (-4/9) / (-2,8) / 10/3 = - 28/9 * (-9/4) *(-5/14) * 3/10 = - 2/9 * (-5) * (-9/4) * 3/10 =
-1 * (-5) * (-1/4) * 3/5 = -5/4 * 3/5 = -1/4 * 3 = -3/4

d) 2 1/3:(-2,5):(-7/20)/-5 1/3:3 = 7/3 * (-2/5) * (-20/7) * (-3/16) / 3 = (-2/5) * (-5) * (-1/4) / 3 = -1/6


Wyniki potwierdzone przez Wujka Google'a.
Rozwiązane przeze mnie :)
2009-11-29T00:30:12+01:00
A) (6,3-0,5x4/5):(-0,59)+9 = (6,3-0,4):(-0,59)+9=5,9:(-0,59)+9= -10+9=-1


b) -(2,4x5/24-4/5):(-0,125)+6 2/5=-(0,5-0,8):(-0,125)+2,4= 0,3:(-0,125)+2,4=-2,4+2,4=0






Jak nie widać wyraźnie załącznika to sobie skopiuj i wklej do np Worda