Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-29T00:33:22+01:00
A) (m+n)(m-2)+(m-n)(m+1) = m²-2m+mn-2n + m²+m-mn-n = 2m²-m-3n
b) (3x-2)(3x-2y+1)-4x(2x-3y+1) = 9x²-6yx+3x-6x+4y-2 -8x²+12xy-4x= x²+6xy +4y -7x
c) 3(m+1)(n-2)+2(n+1)(m-2) = 3mn-6m+3n-6 +2mn-4n+2m-4= 5mn-6m-4n-10
d) x(x+1)(x+2)-x(x-1)(x-2) = x(x²+2x+x+2)-x(x²-2x-x+2)= x³-3x²+2x -3x³+6x²-2x = 3x²
e) 2x(x-1)(x+2)-(x² -1)(2x+3) = 2x(x²+x-2)-2x³-3x²+2x+3=2x³+2x²-4x-2x³-3x²+2x+3=-x²-2x+3
f) 3a(a+b)(2a-b)-2a(a-b)(2a+b) = 3a(2a²+ab-b²) - 2a(2a²-ab-b²)= 6a³+3a²b-3ab² - 4a³+4a²b+4ab²= 2a³+7a²b+ab²
g) 2(z+5)(z-2)+2z(z-1)(-z+1) = 2z²-6z-20 + 2z(-z²+z-z-1)= 2z²-6z-20-z³-2z= -z³+2z²-6z-20

tak mi sie wydaje
1 5 1
2009-11-29T00:55:49+01:00
Mam nadzieje że pomogłam :P:P



jeśli załącznik nie bedzie czytelny to skopiuj sobie obrazek i wklej do np Worda