Odpowiedzi

2009-11-29T22:42:57+01:00
50km/h=50*0.27777~13,89m/s
a)S=S1+S2
S1=V1*t1=13,89*20=277,8m
a=v/t=13,89:10=1,389 m/s^2
S2=V0*t-[(at^2)/2]=13,89*10-[(1,389*10^2)/2]
S2=138,9m-69,45=69,45m
S=277.8+69,45=347,25m
-------------------------------------------
b(tutaj wszytko może być źle)
z pitagorasa obliczam dł bc-
BC*BC=13.89*13,89+10*10
BC=~17,1
obliczam kąt przy górnym wierzchołku
cosA=13,89/17,1
cosA=0,81
A=36⁰
prędkość opadania=tg36⁰*13,89=0,7265*13,89=10,09m/s
---------------------------------------------------------------
c)średnia prędkość to cała droga przez cały czas, bierzemy drogę wyliczoną w pkt a
Vśr=347,25:30=11,575m/s