Odpowiedzi

2009-11-29T11:21:44+01:00
( 9/12 + 8/12 ) * 6 = 17/12 * 6 = 73/2
1 5/6 - 2 3/4 = 1 10/12 - 2 9/12 = 13/ 12
2009-11-29T11:21:58+01:00
A)(¾+²/₃)*6= (9/12 + 8/12) * 6 = 17/12 * 6 = 102/12 = 8,5
b)1⁵/₆-2*¾= 11/6 - 6/4 = 22/12 - 18/12 = 4/12 = 1/3
c)1⁷/₁₀*10+3*1¹/₁₂ = 17/10 * 10 + 3*13/12 = 170/10 + 39/12 = 1020/60 + 195/12 = 1215/12 = 101,25
2009-11-29T11:33:52+01:00

w pierwszym przykładzie mianownik 4 rozszerz przez 3 a mianownik 4 przez 3
a)(¾+²/₃)*6= (9/12 + 8/12) * 6 = 17/12 * 6 = 17/12 * 6/1 ( skróć 12 z 6 ) = 17/6= 2 i 5/6
b)1⁵/₆-2*¾= 1 i 5/6 - 1 i 2/4 = 11/6 - 6/4 ( szóstkę rozszerz przez 2 a czwórkę przez 3 )
22/12 - 18/12 = 4/12= 1/3
c)1⁷/₁₀*10+3*1¹/₁₂ = 17/10 * 10/1 + 3/1 * 13/12 = teraz poskracaj . 10 z 10 i 3 z 12 = 17 + 13/4 = 17/1 + 13/4 ( 17/1 rozszerz przez 4 ) = 68/4 + 13/4 = 81/4 = 20,25