Zad 4. Doprowadź wyrażenia do najprostszej postaci.
a) (2x do sześcianu + 3x + 7) - (5x do sześcianu - 4x + 6)
b) (2xy + 3,5x do kwadratu) - (1 1/2x do kwadratu + 5xy) + 10
c) - (4x - 5x do kwadratu - 9) - (- 5x do kwadratu + 4x + 4)
d) (y do czwartej + 2b do kwadratu y do kwadratu + 4by do sześcianu) - (-3y do czwartej + 6by do sześcianu + 13b do kwadratu y do kwadratu)

2

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-29T11:33:24+01:00
A) (2x do sześcianu + 3x + 7) - (5x do sześcianu - 4x + 6)
=2x³ + 3x + 7 - 5x³ + 4x - 6 = -3x³ + 7x + 1

b) (2xy + 3,5x do kwadratu) - (1 1/2x do kwadratu + 5xy) + 10
= 2xy + 3,5x² - 1½x² - 5xy + 10 = 2x² - 3xy + 10

c) - (4x - 5x do kwadratu - 9) - (- 5x do kwadratu + 4x + 4)
= -4x + 5x² + 9 + 5x² - 4x - 4 = 10x² -8x +5

d) (y do czwartej + 2b do kwadratu y do kwadratu + 4by do sześcianu) - (-3y do czwartej + 6by do sześcianu + 13b do kwadratu y do kwadratu)
=y⁴ + 2b²y² + 4by³ + 3y⁴ - 6by³ - 13b²y² = 4y⁴ - 2by³ - 11b²y²
2 1 2
  • ofka
  • Początkujący
2009-11-29T11:43:45+01:00