Dziadek wraz z czterema wnukami wybrali sie na grzyby. po jakims czasie spotkali sie w umowionym miejscu i okazalo sie, ze dziadek znalazl 45 grzybow, a wnukowie zadnego. dziadek rozdzielil znalezione grzyby miedzy czterech wnukow i ponownie wszyscy poszli w las. po grzybobraniu okazalo sie, ze pierwszy z chlopcow znalazl jeszcze 2 grzyby. drugi chlopiec zgubil 2 grzyby. trzeci z chlopcow znalazl jeszcze drugie tyle grzybow, co dal mu dziadek, a czwarty chlopiec zgubil polowe grzybow otrzymanych od dziadka i sam nic nie znalazl. kiedy chlopcy policzyli w domu swoje grzyby, okazalo sie, ze kazdy ma ich tyle samo. ile grzybow otrzymal od dziadka kazdy z wnukow?

odrazu mowie, ze rozwiazanie ponizej jest zle ...


x - Liczba grzybów, które 1chłopak po powrocie z lasu

x - 2 + x + 2 + 1/2x + 2x = 45
4,5x = 45 / :4.5
x = 10

x - 2 = 8 (dostal 1 wnuk)
x + 2 = 12 ( 2 wnuk)
1/2 x = 5 (3 wnuk)
2x = 20 ( 4 wnuk)

4

Odpowiedzi

2009-05-26T19:03:46+02:00
  • Użytkownik Zadane
2009-05-26T19:05:41+02:00
Moim zdaniem to zadanie jest rozwiązane dobrze. Ja zrobiłabym tak samo.
(więcej pewności siebie :)
  • Użytkownik Zadane
2009-05-26T19:16:52+02:00
X+2 pierwszy
y-2 drugi
2z trzeci
½w czwarty
x+y+z+w=45 razem dostali(grzybów)
x+2=y-2=2z=½w

x+2=y-2=2z=½w
x+y+z+w=45

y=x+4 w=2x+4 z=(x+2)½
x+y+z+w=45

x+x+4+2x+4+(x+2)½=45
4,5x=45-9
4,5x=36//:4,5
x=8

1ch x+2=8+2=10 a wcześniej 10-2=8
2ch y-2=x+4-2=8+4-2=10 a wcześniej 10+2=12
3ch 2z=2(x+2)½=8+2=10 a wcześniej 2*10=20
4ch ½w=½(2x+4)=x+2=8+2=10 a wcześniej ½*10=5

8+12+20+5=20+25=45


2009-05-26T19:19:21+02:00
Było 45 grzybów:
x+y+z+v=45

x+2=y-2 z tego wychodzi x=y-4
y-2=2z
2z=0,5v
z=0,25v
y=0,5v+2
x=0,5v-2
v=v
2,25v=45
v=20 - czwarty
z=5 - trzeci
y= 12
x=8

Musi być dobrze :)
1 5 1