Odpowiedzi

2009-11-29T14:31:56+01:00
0,05x+0,04y=46
0,04x+0,05y=44

x=920-0,8y=46
0,04(920-0,8y)+0,05y=44

36,8 +0,018y =44
y=400

0,05x=30
x=600

x=600
y=400
Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-29T14:33:35+01:00
X- pierwsza liczba
y- druga liczba

0,05x+0,04y=46 1)
0,04x+0,05y=44 2)

1)
0,05x+0,04y=46 / *20
x+0,8y=920
x=920-0,8y -> wyliczyliśmy to z pierwszego równania i podstawiamy za x 920-0,8y do drugiego równania

2)
0,04(920-0,8y)+0,05y=44

36,8 - 0,032y + 0,05y = 44

0,018y = 44 - 36,8
0,018y = 7,2
y= 7,2/0,018
y= 400

wynik podstawiamy do równania pierwszego 1)

x=920-0,8y
x=920 - 0,8*400
x=920-320
x=600


odpowiedź: pierwsza liczba wynosi 600 a druga 400

1) sprawdzenie: 0,05*600 + 0,04*400 = 30+ 16 = 46 - zgadza się
2) sprawdzenie: 0,04*600 + 0,05*400 = 24+ 20 = 44 - zgadza się