Odpowiedzi

2009-03-18T14:44:45+01:00

Ta odpowiedź została oznaczona jako zweryfikowana

×
Zweryfikowane odpowiedzi zostały sprawdzone przez ekspertów, dlatego mamy pewność, że są prawidłowe i bezbłędne. Od dawna na zadane.pl znajdziesz tysiące poprawnych odpowiedzi, które zostały sprawdzone przez moderatorów (najbardziej zaufanych członków naszej społeczności).
Mamy wyrażenie

(x+y)^2-(x+y)(x-y)

wiemy, że
(x+y)^2=x^2+2xy+y^2 - to trzeba znać na pamięć
(x+y)(x-y)=x^2-y^2 - to również trzeba znać na pamięć

czyli
x^2+2xy+y^2-(x^2-y^2)=x^2+2xy+y^2-x^2+y^2=

=2xy+2y^2
3 3 3