Odpowiedzi

2009-11-29T15:24:55+01:00
Pirat - 120% Korsarz
albo
Pirat - 90%Szyper
Załoga Korsarz - 30 osób .

Pirat : 1,20*30=36

Szyper: 90% 36
100% x

x=36*100%/90%
=4*10=40

Pirat-36
Korsarz-30
Szyper-40

Odp.Było 40 czlonkow zalogi na Szyper'u.
2009-11-29T15:36:25+01:00
Korsarz -30 osób
Pirat 30+20%


30 - 100%
x - 20%
30*20/100= 600/100=6

Pirat - 30+6 36 osób

30-100
x - 10
30*10/100=300/100=3
30-3=27

odpowiedź : Załoga szyper składa sie z 27 osób
2009-11-29T19:37:36+01:00
Pirat-(oznaczymy sobie P)
Korsarz-(oznaczymy sobie K)
Szyper-(oznaczymy sobie P)
Korsarz=30 osób
120%*30=1,2*30=36
Obliczyliśmy , że załoga statku Pirat liczyła 36 osób
90%*30=0,9*30=27
Odp. Na statku Szyper było 27 osób.