1.zapisz wyrazenia, nie uzywajac nawiasow. zredukuj wyrazy podobne.
a) x+(3x-y²+7)
b) -a+(2a-3b-1)
c) -x²+(x²-x-7)
d) -b³-(b³-b²-b)
e) (2a-3b)+(4a-b)
f) -(x²-3x)+(x²+3x)
g) (a+b-c)-(2a-b+2c)
h) -(x²-xy-z)-(-x²+2xy+2z)

2.zapisz w jak najprostszej postaci:
a) (x+4)+(2x-6)
b) -(2y+3x)+(-4y+2x+1)
c) -(x-2xy)-(4x+xy)+(xy-x)
d) (x²+2x+1)-(x²-4x+3)

tylko prosze sie rozpisac, bo same wyniki to mam w podreczniku...

1

Odpowiedzi

2009-11-29T15:48:59+01:00
A) =x+3x-y kw +7=wx-y kw +7
b) =-a+2a-3b-1=1a-3b-1
c) -x kw +x kw - x -7 =x kw-x-7
d)-b do 3 - b do 3 + b kw + b=-2b+ab kw
e)8a kw -2ab -12ab-4b kw=8a kw- 14 ab -4b kw

zad 2

a)=2x kw - 6x+8x-24
b)-2y-3x+-4y+2x+1=-6y-1x+1
c)-x+2xy-4x-xy+xy-x=-x kw-4x+2xy
d)2x+1+4x+3=6x+4