Samochód, jadąc z Warszawy do Szczecina pokonał trasę 500 km. Samochód jechał przez 3 h ze średnią prędkością 50 km/h, a przez resztę drogi z prędkością 70 km/h . Ile czasu jechal ten samochód z prędkością 70 km/h ? Ile czasu potrzebowal na pokonanie drogi z Warszawy do Szczecina?

3

Odpowiedzi

2009-11-29T15:38:06+01:00
3h * 50 km/h = 150 km
500 km - 150 km = 350 km
350 km : 70 km/h = 5 h
5 h + 3 h = 8 h
Odp.. Samochód jechał 8 godzin. Z predkościa 70 km/h jechał 5 godzin = 300 km
2 2 2
Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-29T15:41:31+01:00
Pierwszy odcinek
t=3h
v=50 km/h
s=t×v
s=3h×50km/h
s=150km
Drugi odcinek
500km-150km=350km
s=350km
v-70km/h
t=s:v
t=350km:70km/h
t=5h
Cała droga
t=3h+5h=8h



2009-11-29T17:39:00+01:00
3h x 50km/h = 150km
500km - 150km = 350km
350km : 70km/h = 5h
Odp. 1 : Z prędkością 70 km/h jechał 5h
3h + 5h = 8h
Odp. 2 : Zajęło mu to 8 h.